Spinnefiskeri

Igennem de år jeg har fisket efter laks har jeg brugt meget tid på, at indsamle informationer rundt omkring angående spinnervalg, indspinningsteknik, affiskningstaktik osv. osv. Langt størstedelen af lystfiskere er af den holdning, og med rette, at erfaringerne skal drages ved vandet og ikke på internettet og lignende informations-kilder. Det kan jeg kun medgive... men det er, i min verden, en sandhed med modifikationer.

Jeg vil her forsøge at skitsere hvilke tanker jeg har om:

  1. Farve på spinneren
  2. Farve/Størrelse/Type af spinnerblad
  3. Spinnerens vægt
  4. Indspinningsteknik
Farve på spinneren.
Spinneren har, imodsætning til eksempelvis woblere og blink, ikke nogen syndelig lighed med potentielle byttedyr for laksen. Derfor vil nogen muligvis argumentere for at farven er ligegyldig idet laksens hug udelukkende udløses af trykbølgerne fra spinnerens roterende blad. Tanken er så, at farven lige giver det ekstra lille pift. De kloge hoveder er kommet frem til nogle grundlæggende "hovedregler" som man ikke går helt galt i byen med hvis man benytter sig af. Laksesæsonen deles op i 3 "årstider". Forår, sommer og efterår. Der er selvfølgelig ingen facitliste og der er næsten ligeså mange meninger som der er lystfiskere.

Forår: Spinnere i skrigende farver. Gul, orange, rød eller en kombination af disse er et godt udgangspunkt i de første par måneder af sæsonen..

Sommer: De mere neutrale farver skulle nu eftersigende være gode. Brun, sort, hvid og grå. Igen kan farverne selvfølgelig kombineres.

Efterår: De territoriale hanlaks skulle eftersigende kunne lokkes lidt nemmere til hug hvis man kombinere foråret skrigende farver og sommerens lidt mørkere og neutrale farver - eksempeltis Gul/Sort eller Orange/Sort osv.

Men det er vigtigt at slå fast med 7 tomme søm, at alle farver kan fange fisk! Derfor er det ofter fiskerens egne præferencer som fungerer bedst. Ovenstående er det som jeg fisker ud fra.

Farve/Størrelse/Type af spinnerblad.
Spinnerblade kan groft op deles i 4 farver: Sølv, kobber,guld og farvede. De 3 første giver sig selv - den sidste som jeg har kaldt farvede er som sådan bare en betegnelse for spinnere med sort, rød, gul eller lignende blad.

Som udgangspunkt bruger jeg kun 2 forskellige og det værende sig sølv og kobber. Min tommelfingerregel for hvorfor jeg vælger sølv fremfor kobber og omvendt vil jeg prøve at beskrive. Som med alt andet information du finder her på bloggen så afspejler valget af spinnerbladsfarve udelukkende mine egne præferencer og tanker.

Morgen, formiddag og først på eftermiddagen bruger jeg gerne sølvblad. Her er der mest sol og netop solen er faktisk mit argument for mit valg. Er der meget lyst og solrigt så bruger jeg sølv. Omvendt når solen ikke ligefrem brager igennem så er valget kobber. Det vil typisk være om eftermiddagen og aftenen. Skåret ud i pap så gælder følgende:

Solskin = Sølv Skyet/aften = kobber

Er vejret meget skiftende, altså det er svært at beskrive vejret præcis, så vil det typisk være vandets farve som bestemmer. Der er samme regler gældende:

Klart vand = Sølv Mørkt/Grumset = Kobber.

Men til syvende og sidst så er der jo ikke nogen facitliste men disse grundprincipper har jeg det personlig godt med at følge. Jeg tror på dem og det med at tro på det man fisker med er noget som man igen og igen hører de virkelig erfarende spinnefiskere sige.

Groft sagt er der 2 teknikker af spinnefiskeri som benyttes ved fiskeri efter laks og havørred.
  • Nedstrøms spin
  • Opstrøms spin 
Nedstrøms spin er i mine øjne den kedeligste og jeg benytter kun lejlighedsvis denne teknik i de første par uger af sæsonen. Når vandtemperaturen er lav (under 7 grader) og/eller vandføringen er høj kan man med fordel benytte denne fisketeknik. Der benyttes relativ tunge spinnere i "kradse" farver (f.eks. gul, orange, "gulerodsfarvet osv.) Jeg benytter mig af 24 gr. spinnere - typisk med gul som én af farverne. Spinnerbladsstørrelsen er under denne type fiskeri typisk ét nummer lavere end størrelsen på sommer/efterårs-spinnerne. Dette begrundes med at et str. 5 blad skaber en smule opdrift i spinneren (altså "løfter" spinneren i vandet. Dette ønsker vi ikke - vi vil gerne ned og "kysse bunden" så meget som muligt da fisken som oftest så helt nede ved bunden.
Nedstrømsspin vil typisk foregå ved, at spinneren kastes til modsatte bred eller i en vinkel af ca. 45 grader til modsatte bred. Man lader spinneren synke helt ned på bunden. Når spinneren er på bunden sætter man bladet i rotation og lader spinneren "svinge" ind mod egen bred. Der skal som sådan ikke spinnes ind - der skal kun drejes præcis så lidt på hjulet at bladet roteres alt imens spinneren "svinger" ind til egen bred. Når spinneren er ved egen bred spinner man meget langsomt ind - så langsomt at spinneren holder sig så dybt som muligt.
Nedstømmsspin er en meget langsom fisketeknik - og i mine øjne en ret kedelig teknik. Det er også meget hårdt fiskeri i forhold til opstrømsspin da der konstant er et stort pres på stang og hjul.

Ved opstrømsspin er fiskeriet en del hurtigere og det er muligt at afdække rigtig meget vand. Helt grundlæggende så kastes der imod strømmen og der spinnes ind med strømmen. 







Ingen kommentarer:

Send en kommentar